Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και τυρί: υπέροχη συνταγή για γευστικό πιάτο

Οι μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και τυρί είναι μια κλασική συνταγή που εντυπωσιάζει με την απλότητά της και την αξεπέραστη γεύση που προσφέρει. Η συνδυαστική παρουσία της βελούδινης μελιτζάνας, της πλούσιας σάλτσας ντομάτας και του κρεμώδους τυριού δημιουργεί ένα πιάτο που κερδίζει τις καρδιές κάθε λάτρη της καλής κουζίνας.

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για κάθε εποχή του χρόνου. Μπορείτε να την απολαύσετε ως κυρίως πιάτο, ως πλευρικό πιάτο σε μια γεύματος, ή ακόμα και να την προσφέρετε σε ειδικές περιστάσεις και γιορτές. Είναι μια ευέλικτη συνταγή που μπορεί να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις και τις ανάγκες των καλεσμένων σας.

Συστατικά:

  • 4 μεσαίες μελιτζάνες
  • 2 κούπες σάλτσας ντομάτας
  • 1 κούπα τυρί τριμμένο (π.χ. μοτσαρέλα, παρμεζάνα, γκούντα)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ξύσμα λεμονιού και φρέσκο βασιλικό για το τελικό σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 180°C.

Κόψτε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και αλατίστε τις απαλά. Αφήστε τις να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά για να αφαιρεθεί το περιττό νερό.

Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά τις μελιτζάνες και στεγνώστε τις με χαρτοπετσέτες.

Απλώστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, πινελιάστε τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Κατά τον χρόνο που ψήνονται οι μελιτζάνες, μπορείτε να προετοιμάσετε τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε τη σάλτσα ντομάτας μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι, μέχρι να ζεσταθεί ελαφρά.

Αφού οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, αφαιρέστε τις από το φούρνο και αφήστε τις να κρυώσουν λίγο.

Στη συνέχεια, σε ένα ταψί προσθέστε μία λεπτή στρώση από τη σάλτσα ντομάτας. Στη συνέχεια, προσθέστε μία στρώση από τις ψημένες μελιτζάνες. Πασπαλίστε με μέρος του τυριού.

Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσετε τις μελιτζάνες, τη σάλτσα και το τυρί. Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να αποκτήσει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Αφού το πιάτο είναι έτοιμο, αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψετε σε μερίδες.

Πριν το σερβίρετε, πασπαλίστε το με ξύσμα λεμονιού και φρέσκο βασιλικό για να αναδείξετε τις γεύσεις.

Συχνές ερωτήσεις:

Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικά είδη τυριού;

Φυσικά! Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί μοτσαρέλα, παρμεζάνα, γκούντα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί που σας αρέσει.

Μπορώ να προετοιμάσω το πιάτο εκ των προτέρων;

Ναι, μπορείτε να προετοιμάσετε τις μελιτζάνες και τη σάλτσα εκ των προτέρων και να το ψήσετε λίγο πριν το σερβίρισμα για να είναι φρέσκο και ζεστό.

Ποια είναι η καλύτερη ποσότητα τυριού;

Η ποσότητα τυριού μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Αν θέλετε πιο κρεμώδη υφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο τυρί.

Αυτή η συνταγή για μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και τυρί είναι η ιδανική επιλογή για ένα πλούσιο και γευστικό πιάτο που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα για να δημιουργήσετε ένα πιάτο που θα γίνει αγαπημένο στο τραπέζι σας!


Δείτε επίσης:

    None Found

Wahian

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Wahian

Σχολιάστε